Kameraguide - vilken kamera ska jag köpa?
Kameraguide - vilken kamera ska jag köpa?

VÄLJ RÄTT KAMERA TILL DIN FOTOGRAFERING | Kamera Guide

Vilken kamera ska jag köpa?
En kameraguide för att hjälpa dig välja rätt kamera!


Denna KameraGuide är till för att hjälpa dig göra ett aktivt val och ge råd när du köper en ny kamera.

Det är ofta ganska rörigt med olika termer och specifikationer när en ny kamera ska införskaffas.

Många frågor kommer upp när du ska köpa en ny kamera:

  • Vilken kamera är bäst?
  • Mobilkamera, kompaktkamera eller en Systemkamera med massor av objektiv?
  • Vilken systemkamera för nybörjare, amatörfotograf eller entusiasten?
  • Vilken kamera ska jag välja?
  • Välj rätt kamera? Hur då... vi hjälper dig hitta rätt kamera


Nedan kommer några frågor som kan vara bra att fråga dig själv innan du köper en ny kamera, skriv en lista på för och nackdelar för att lättare veta vad du söker.

Uppsök sedan en bra fotobutik som kan hjälpa dig med olika modeller och tilltänkt budget för att hitta rätt kamera för just dig.

  • Varför vill jag köpa en ny kamera? fotograferar jag mest med mobilen men vill få fler möjligheter, enklare arbetsflöde, bättre kvalitet...
  • Har jag redan en kamera? vad är bra och vad saknar jag...
  • När ska kameran användas? fritidsintresse, resor eller mer planerade fotograferingar...
  • Vad ska jag använda kameran till? fritidsintresse, familjefotograf, större planer...
  • Vad har jag för behov? funktioner, megapixel, fullformat eller APS-C etc.
  • Vad har jag för budget? 5000, 10000, 15000 etc.
  • Behöver jag filma eller är det bara stillbilder?
  • Spelar vikten och storleken roll? greppet, vikten att hålla i, ta med på resan eller turen
  • Behöver jag en ny kamera eller kan jag nöja mig med en begagnad?


Frågorna är många och vissa är svåra att knäcka, så du behöver ta ställning till vad du vill ha och vad du verkligen behöver, likväl som vilken budget du har att röra dig med.

En vanlig uppfattning är att kameran tar bra bilder, men det är alltid fotografen som tar bilderna och kameran är ett verktyg i skapandet. Det enklaste svaret är att kameramärke, filter, appar och priset spelar inte så stor roll (förutom rent tekniskt) för att skapa bra bilder.

Ett vanligt påstående är att “...vilka fina bilder du tar, vilken kamera använder du?” men det är oftast missvisande då det är talang, kunskap, kreativitet, ljus, komposition etc. som spelar en större roll, men även i många fall bildredigering för att göra bilden ännu bättre. Även frågor om vilket filter eller appar du använder kan komma upp som ett recept på framgång men som oftast är även detta lite missvisande.

Kameraguide - vilken kamera ska jag köpa?
Kameraguide - vilken kamera ska jag köpa?

Här kommer lite tips om hur du kan tänka men även saker att ta reda på under din egen jakt på den bästa kameran för dig.

Vad är mina behov och när, var, hur ska kameran användas?

Svår fråga... men vi ska försöka bena ut behoven som styr valet av kamera under kommande 10 punkter.

1. Ska kameran vara liten och lätt eller stor och tung?.

Storleken och vikten spelar faktiskt roll!

Vill jag alltid ha med kameran så är det ofta liten och lätt som jag kan ta med mig i min vanliga väska. Men väljer jag mina tillfällen och prioriterar bildkvalitet och arbetsflöde så kanske en större systemkamera passar mig bäst. En bra kamera är bra när den finns med dig när du vill fotografera.


2. Ska den vara enkel att lära sig eller vill jag ha en kamera som jag kan skräddarsy till mina egna behov?

Ofta är instegskameror lite lättare att lära sig men många kameramärken ser ungefär likadana ut även i högre prisklasser. Vissa kameror kan helt anpassas efter dina preferenser men är oftast dyrare och lite mer avancerade att lära sig från grunden.


3. Möjligheten att byta objektiv?

Att byta objektiv är ofta viktigt för många fotografer för kunna anpassa brännvidden (bildvinkeln) och bakgrunden på motivet, men fler objektiv tar mer plats och vikt men även större kameraväska. Det finns kompaktkameror som har mycket zoom och då behöver du kanske bara det objektivet som kameran kommer med.

Kameraguide - vilket objektiv är bäst?
Kameraguide - vilket objektiv är bäst?

Fotografera landskap, porträtt, djur eller sport?


4. Andra saker om objektiv...

Ett normalobjektiv i instegsklassen har ofta bländare f/3,5 eller högre vilket är den största bländaren du kan uppnå med objektivet. Talet står ofta på ditt objektiv t.ex. 3,5-5,6.

Ljusstarka objektiv benämns om bländaren är f/2,8 eller lägre vilket då möjliggör en större ljusöppning. Dessa är bra för att uppnå korta skärpedjup eller vid svagt ljus för att slippa höja ISO. Priset går dock ofta upp desto ljusstarkare objektivet ska vara.

Sedan finns brännvidd vilket är en benämning på bildvinkeln d.v.s. hur mycket eller lite du har zoomat in. Det står på ditt objektiv som t.ex. 18-55mm och desto högre nummer desto smalare bildvinkel (zoomat in) och lägre nummer mer vidvinkel (zoomat ut).

Några tips på brännvidd:

  • Landskap: 16-50mm
  • Normal: 24-70mm (brännvidder som ofta används till många olika bildtyper)
  • Porträtt: 50-150mm
  • Djur och sport: 200-800mm


5. Vilka funktioner behöver jag?

På det flesta kameramodeller finns de funktioner som behövs för att ta en bild precis som du vill ha den med hjälp av bländare, slutartid och ISO som ger rätt exponering, fokusmetoder, ljusmätning, flerbildstagning och vitbalans m.m.

Vill jag fotografera i RAW så kanske inte min mobilkamera klarar det eller den kompaktkamera som jag har utan måste gå upp till en bättre kompaktkamera eller systemkamera.

Finns det Wifi för att enkelt överföra bilder till min telefon för att sedan enkelt ladda upp direkt till social medier…


6. Ska jag välja spegelreflex eller spegellös kamera?

Spegelreflexkamera är den absolut vanligaste och den som många känner till som systemkamera. Du tittar genom sökaren och en spegel reflekterar bilden du ser genom objektivet. Du ser inte om du har exponerat rätt förrän du tittar på bilden på kamerans display för att sedan göra de justeringar som behövs.

Spegellös (mirrorless) systemkamera är en nyare version och använder en digital display i sökaren som visar hur bilden ser ut "Live". Den visar bilden direkt från sensorn vilket gör att du får en direkt visuell känsla av exponeringen och kan göra snabbare justeringar för att få bilden rätt exponerad.

Läs mer om skillnaden på Spegelreflex vs. Spegellös kamera.

Kameraguide - spegelreflex eller spegellös kamera?
Kameraguide - spegelreflex eller spegellös kamera?

Ska jag använda kameran på fritid, resor, filma eller yrkesmässigt?


7. När och på vilket sätt kommer jag att använda kameran?

Kommer den vara med på fritiden, resor eller bara användas på utvalda tillfällen. Här kommer ofta storleken fram och en bra kamera har du alltid med dig när du vill fotografera.

Är kameran för stor och tung så har du den inte med dig på t.ex. en promenad genom staden eller en vanlig naturvandring men du kanske inte vill ha den med på denna aktivitet.

Är den för liten och enkel kanske den inte passar för att få till riktigt fina landskap eller porträtt för att det finns en del tekniska begränsningar. Det är faktiskt lite svårare att få till riktigt bra bilder med en mindre kamera p.g.a. av vissa tekniska begränsningar.

Vill du däremot fotografera natur och landskap eller porträtt i en studio så kan en bättre systemkamera vara fördelaktig med både bättre bildkvalitet och optiska möjligheter.

Svaret är inte alltid en stor systemkamera med massor av objektiv. Kanske en mindre kompaktkamera passar dig bättre, beroende på hur och när du kommer använda den.


8. Vad är slutresultatet med dina bilder?

Social media: Fungerar med vilken kamera som helst i stort sett vad det gäller upplösning. Din mobilkamera är tillräcklig men har inte alltid olika objektiv vilket gör en billigare systemkamera eller kompaktkamera till ett bättre val för att enklare ta bättre bilder.

Stora print: Här spelar upplösning (megapixel) en större roll. Desto större storlek på utskriften desto mer megapixel behövs. Oftast är megapixel inte ett problem idag utan även billigare kameror har tillräckligt med upplösning för att göra en utskrift A3 i full bildkvalitet.

Produktbilder eller bilder till kunder: Här behövs ofta en bättre kamera mot mellansegmentet för att både få bra bildkvalitet men också upplösningen så att kunden blir nöjd.

Fundera över vad som är slutmålet med bilderna för att lättare bestämma rätt kamerautrustning för dig. Det är ju alltid roligare att ha lite bättre utrustning än vad du behöver just idag för att du annars kanske växer ur kameran för snabbt och måste byta upp dig.

Kameraguide - vilket kameramärke?
Kameraguide - vilket kameramärke?

Har du stora eller små händer?


9. Har jag stora händer och är superstark?

Vilken konstig fråga kan tyckas… men det ligger faktiskt något i det. Har jag stora händer är det svårare att använda en liten kamera med mindre knappar och motsatsen om jag med små händer kanske inte når alla reglagen… men också att vikten ofta ökar med en större kamera och tyngre objektiv vilket behöver mer styrka för att det inte ska bli en börda varje gång kameran ska upp.

Likadant här är att du känner dig bekväm med vikten och storleken så att den känns enkel att använda annars ligger den bara hemma vilket inte gör den till en bra kamera.


10. Sätt en budget?

Budgeten sätter ofta gränser på vad som är möjligt och kan delvis ändra ditt slutliga köp. Tänk igenom ovan frågor och prata med flera butiker vad de rekommenderar och välj sedan den som du tycker bäst om.

Mobilkamera: Billigast för du har ofta en ok kamera i mobilen. Ladda hem en app där du manuellt kan ställa in t.ex. exponeringen.

Kompaktkamera: Ofta relativt billig, liten och lätt.

Systemkamera insteg: Kostar lite mer men fler möjligheter finns med både objektiv och funktioner. Ofta kommer du åt vissa funktioner lättare än en kompaktkamera.

Systemkamera mellan: Lite dyrare men både funktion och bildkvalitet är riktigt bra.

Systemkamera proffs: Dyr men ska du sälja eller publicera ditt material så är detta något att sikta på.

Oftast finns en anledning för att något är dyrare som bildkvalitet men frågan är bara vart gränsen går på vad du behöver.



Vilket kameramärke?

Om du har ett kameramärke som du är nöjd med och hittar relativt bra till olika funktioner så är det ofta lättare att fortsätta med samma märke. Ofta har du säkert också fler objektiv och annan tillhörande utrustning som kan passa den nya kameran. Vilket gör att det inte alltid behöver bli så dyrt med en uppgradering av kamerahuset.

Har du ingen kamera i dagsläget så är det ännu viktigare att du jobbar med tidigare frågor för att hitta svar.

Kameraguide - Homework
Kameraguide - Homework

"Do your homework"


Kolla oberoende recensioner då det finns guider som är köpta för att rekommenderar ett visst kameramärke att vara bäst. Kolla gärna recensioner från stora tidningar både i Sverige men även utomlands. Många recensioner är dock gjorda i labbmiljö och skillnaden är inte alltid så lätt att se för dig som användare.

Kameramärke spelar oftast inte så stor roll utan är ofta vald efter vad du tidigare har använt. De flesta kameror idag levererar liknande bildkvalitet och funktioner så märket är ofta inte den viktigaste länken till bra bilder, det är DU som tar bilderna

Köp hellre en kamera med vald budget och spendera resten av pengarna på att fotografera eller att gå fotokurser för att lära dig nya fototekniker men även inspiration till nya kreativa bilder. Planera en helg med fotografering på en helt ny plats, ta ledigt en eftermiddag från jobbet eller åk ut till något fint naturområde för att ta en promenad med kameran.

Jag hoppas att kameraguiden har hjälpt dig att ställa en del frågor i jakten på din nya kamera. Men även att du finner en del svar som kan vara till hjälp för att hitta den kamera som passar dig bäst.

Lycka till med ditt kameraköp!


Kända kameramärken:
Canon, Nikon, Sony, Olympus, Panasonic / Lumix, Fujifilm, Pentax och Leica.