Spegelreflex vs. spegellös kamera?
Spegelreflex vs. spegellös kamera?

SPEGELREFLEX vs. SPEGELLÖS SYSTEMKAMERA | Kamera Guide

En kameraguide för att hjälpa dig välja rätt kamerasystem för dig!


Jämför Spegelreflex och Spegellös kamera. Vilken systemkamera passar just dina behov.

Vad är skillnaden mellan spegelreflex och spegellös kamera?

Namnen ger dig svaret.


DSLR står för Digital Single Lens Reflex = Spegelreflexkamera.

Kameran använder ett spegelsystem för att rikta ljus som går genom objektivet till spegeln (sitter framför sensorn), genom ett prisma som sedan riktar bilden till den optiska sökaren (OVF = Optical viewfinder = Optisk sökare). När du tittar genom sökaren på en spegelreflexkamera ser du vad objektivet ser. När avtryckaren aktiveras fälls spegeln upp (det blir svart i sökaren för att speglingen av ljus avbryts) och sensorn friläggs, sedan öppnas slutaren och sensorn exponeras för ljuset.


Spegellös kamera eller "mirrorless camera" som namnet antyder har den ingen spegel. Detta kamerasystem använder istället en elektronisk sökare (EVF = Electronic viewfinder = Elektronisk sökare) och/eller bakre display för att visa bilden innan avtryckaren aktiveras. En högupplöst elektronisk skärm visar bilden direkt genom objektivet snarare än ett rent optiskt system som spegelreflexkameran. När avtryckaren aktiveras öppnar slutaren och sensorn exponeras för ljuset.

När du väljer mellan spegellöst eller spegelreflexkamera kommer valet i slutändan avgöras av dina personliga preferenser och fotograferingsprioriteringar. Båda systemen erbjuder utmärkt bildkvalitet, prestanda och variation inom vardera system. Varje system har sina fördelar och nackdelar och att förstå dem kommer förhoppningsvis att hjälpa dig fatta beslutet.

Ljusets väg genom kameran

Bildens väg Spegelreflex vs. Spegellös kamera


Fördelar - Spegelreflexkamera
Fördelar - Spegelreflexkamera

FÖRDELAR - Spegelreflexkamera


1. Optisk sökare

Att se precis vad objektivet ser är en stor praktisk fördel med spegelreflex eftersom optiska sökare fungerar bra i alla ljusförhållanden. Särskilt i starkt ljus där elektroniska skärmar kämpar för att vara tillräckligt ljusa med tanke på det starka ljuset på en solig dag.

2. Längre utveckling och erfarenhet

Dessa system har kontinuerligt uppdaterats med förbättringar av sensorer, fokusering och objektiv. Det finns en stor variation av kamerahus i nästan alla prisklasser.

3. Stor begagnatmarknad för både kameror och objektiv

Precis som på begagnatmarknaden finns ett stort utbud på kamerahus och objektiv i en- eller två generationers äldre modeller av kamerahus. Dessutom finns det ett mycket stort utbud av begagnade objektiv tillgängliga från nästan alla tillverkare.Nackdelar Spegelreflex kamera
Nackdelar Spegelreflex kamera

NACKDELAR - Spegelreflexkamera


1. Tekniskt färdigutvecklade

Även om detta kan vara en fördel så betyder det också att de flesta av de stora förbättringarna av prestanda redan har upptäckts. De senaste släppen har koncentrerats på sensorer med högre upplösning men med få andra prestandaförbättringar.

2. Mer mekaniskt komplex

Spegelmekanismen och de optiska systemen för att rikta ljus från objektivet till sökaren involverar fler mekaniska komponenter som är dyra att tillverka för att ge hög prestanda och hållbarhet. Dessa mekaniska system ökar storleken, vikten och kostnaden.

3. Videofunktioner är inte lika utvecklade

På grund av spegelmekanismen måste en spegelreflexkamera fungera i ett spegelvänt läge vid inspelning av video. Detta kräver ett annat fokuseringssystem och kompromisser för systemets video prestanda.

4. Spegelreflexkamera är på väg ut

Sannolikt kommer inte så många (om några) nya spegelreflexkameror inom en snar framtid. Sony har slutat sedan många år och Canon och Nikon har inga annonserade planer på nya eller reviderade spegelreflexkameror.


Fördelar - Spegellös kamera
Fördelar - Spegellös kamera

FÖRDELAR - Spegellös kamera


1. Tenderar att vara mindre och lättare

Detta var ett av de största försäljningsargumenten när de spegellösa systemen först debuterade. Även om argumentet fortfarande är relevant så om du hänger på ett telezoomobjektiv med riktigt bra prestanda är nästan all vikt- eller storleksfördelar i stort sett borta. Men för den som inte behöver de absolut största objektiven finns möjligheten till ett kompakt och lättviktigt system med "prime" objektiv.

2. Tystare

Saknaden av en spegelmekanism resulterar i mycket mindre mekaniskt ljus vid fotografering vilket passar väldigt bra vi fotografering i tyst miljö som bröllop eller djur.

3. Elektronisk sökare med exponering och vitbalansförhandsvisning

Möjligheten att se den exakta exponeringen gör att jag inte längre blir förvånad över den tagna bildens exponering. Som t.ex. om jag följer en aktivitet från ett ljust till mörkt ljusförhållande och glömmer att justera exponeringen så ser jag resultatet direkt och kan justera. Denna exponeringsförhandsvisning är ytterst användbar och den funktion som jag uppskattar mest i spegellösa kameror.

4. Bättre Video funktioner

Avsaknaden av en spegel och användningen av elektroniska sökare med bakre skärmar gör att spegellösa kameror är unikt lämpade för att skapa videoinnehåll utan att kompromissa med t.ex. fokusering. De flesta spegellösa kameror kan fånga 4K-video och den senaste generationen kameror börjar även erbjuda 8K-videoinspelningsmöjligheter.

5. Nya system utvecklas snabbt

De ledande kameratillverkarna släpper flera nya spegellösa kameror varje år och de har en mängd olika system anpassade för unika användningsområden. Nikon och Canon knappar in på Sony som var ledande på marknaden under många år innan de ens lanserat sin första spegellösa kamera. Fujifilm och Panasonic fortsätter att utöka sina objektiv- och kamerahussystem, vilket ger alternativ till Sony, Canon och Nikon.

6. Sensoralternativ för mellanformat

Är du intresserad av större sensoralternativ finns fullformat sensorer för minst två spegellösa mellanformat. Den ena är från Fujifilm och den andra är från Hasselblad. Båda använder en 44 x 33mm sensor som är cirka 30 % större än 35 x 23mm sensorn i fullformatskameror.

7. Adaptrar tillgängliga för äldre och vintage objektiv

Det finns ett brett utbud av original objektivadaptrar och tredje part för att konvertera antingen äldre objektiv från samma tillverkare eller andra tillverkare, inklusive vintage 35 mm filmlinser. Med bättre adaptrar för äldre spegelreflex objektiv kan du använda autofokus och andra mätningsfunktioner. Vissa, dyrare adaptrar från tredje part erbjuder också möjligheten att bibehålla autofokus och mätningsmöjligheter medan de billigare adaptrarna saknar dessa automatiska funktioner.Nackdelar - Spegellös kamera
Nackdelar - Spegellös kamera

NACKDELAR - Spegellös kamera


1. Display skärmen är inte lika stark i dagsljus

Elektroniska system är ofta inte tillräckligt ljusa för att enkelt kunna se motivet en solig dag. Någon form av huva eller annan metod för att blockera ljuset kan krävas för att kunna se bilden.

2. Kortare batteritid

Spegellösa kameror är mer elektroniskt komplexa och ger ström till sensorn och minst en bildskärm hela tiden. Kombinationen med mindre kamerahus så finns det helt enkelt inte utrymme för ett högkapacitetsbatteri, vilket resulterar i kortare batterilivslängd jämfört med en spegelreflexkamera.

3. Mindre begagnatmarknad för kameror och objektiv

På grund av de relativt nya spegellösa med paritet mot spegelreflexkamerans funktioner så är begagnatmarknaden för en- eller två generationers äldre kamerahus för närvarande mindre än för spegelreflexkameror.


Bättre med Spegelreflex vs. spegellös kamera
Bättre med Spegelreflex vs. spegellös kamera

SAMMANFATTNING - Jämförelse


Självklart kommer debatten mellan spegellöst och spegelreflex att fortsätta ett tag till och valet av kamerasystem är högst personligt. I slutändan kameror nog så småningom alla kameror vara spegellösa eftersom det är lönsamt för tillverkarna erbjuda ny teknik som har stor utvecklingspotential än vad som är tillgängligt för spegelreflexkamerorna.


Spegelreflex (DSLR)

Spegelreflexkameror är en döende ras, där de flesta tillverkare har bytt fokus till spegellös teknik. Spegelreflex erbjuder dock fortfarande vissa fördelar: de är ofta mycket billigare, bättre batteritid och kommer med årtionden av tidigare släppta objektiv att välja mellan.


  Fördelar

 • Bättre batteritid

 • Många decennier med objektiv

 • Billigare i lågprisklassen

 • Många föredrar elektronisk sökare


  Nackdelar

 • Begränsade nya utgåvor

 • Skrymmande och tyngre

 • Saknar 5-axlig IBIS


Spegellös (Mirrorless)

Spegellösa kameror tenderar att ha betydligt kortare batteritid tack vare elektronisk sökare och display. De är oftast mer kompakta, bättre på video och för att tillverkarna prioriterar dem så har de nu många fler objektiv tillgängliga. Spegellöst är förmodligen det bästa alternativet för de flesta.


  Fördelar

 • Ofta lättare och kompakt

 • Bättre för video

 • Snabbare seriebildstagning

 • 5-axlig IBIS


  Nackdelar

 • Sämre batteritid

 • Knappt ett decennium av objektiv

 • Många föredrar elektronisk sökare


För att lära dig hur kameran fungerar och hur du kreativt använder den. Gå fotokurs hos Fotokurs Online!.

Lycka till med val av kamerasystem!


Kända kameramärken:
Canon, Nikon, Sony, Olympus, Panasonic / Lumix, Fujifilm, Pentax och Leica.